אודות

תלמידי המגמה

המגמה מונה כ- 80 תלמידים בכיתות י'- י"ב. תלמידי מטרו לומדים בכיתות מוזיקה (כיתת אֵם), הידועות באווירה המיוחדת, בחדוות העשייה וברמת הלימודים הגבוהה וזוכות באופן מסורתי לצוות מחנכים ומורים מקצועיים, מסורים ואיכותיים.
בין תלמידי המגמה נכללים גם התלמידים ה"דמודתים".

 

ה"דמודתים": מסלול ייחודי עבור תלמידים הלומדים מחוץ למטרו ווסט

מסלול מיוחד זה, נפתח ב2007 בתמיכת אגף החינוך ברעננה כדי לאפשר לימודי מוזיקה לבגרות לתלמידי החינוך הדתי בעיר, שאין במוסדותיהם מגמת מוזיקה. לאור הביקוש הרב, התרחב המסלול ולאורך השנים לומדים בו תלמידים גם מבתי ספר אחרים ברעננה ובסביבתה הקרובה והרחוקה:

  • אמי"ת מדעי-טכנולוגי כפר-בתיה
  • אמי"ת רננים
  • אולפנת בני עקיבא אמנה- כ"ס
  • אולפנית הראל- כ"ס
  • אולפנת צביה- הרצליה
  • מדרשית נועם- כ"ס
  • תורה ומדע בכפר- כ"ס
  • ישיבת בני עקיבא- רעננה
  • אוסטרובסקי – רעננה
  • תיכון אנקורי- רעננה
  • תיכון ע"ש עמי אסף
  • הכפר הירוק
  • רועי קריב- רמת החייל
  • ביה"ס הדמוקרטי לב השרון- אבן יהודה
  • עודד – קדימה צורן
  • קריית חינוך דרור
  • ביה"ס הדמוקרטי- כ"ס
  • ביה"ס מיתרים- רעננה
  • ישיבת הרצוג בנ"ע בני- ברק
  • תיכון בית אקשטיין רופין
  • אולפנת צפירה- צפריה
  • שק"ד דרכא שדה אליהו
  • פלך – תל אביב

כיום לומדים במסלול 30 תלמידים.  

בימי ו' מתקיימים הלימודים העיוניים לתלמידי מסלול זה והרכבי הנגינה והשירה מתקיימים עם כלל תלמידי המגמה במהלך ימי השבוע. תלמידי המסלול שותפים כמובן בכל פעילויות המגמה: קונצרטים, סדנאות, מחנה מוזיקלי ושלל הפקות המגמה.

 

תנאי הלימוד

לימודי מגמת המוזיקה מתקיימים במשכן למוזיקה ולאמנויות ברעננה, הנמצא בסמוך לתיכון. לרשות המגמה חדרי לימוד מצוידים בעמדות טכנולוגיות, חדרי חזרות, פסנתרים, צ'מבלו, כלי הקשה, מערכות תופים וציוד הגברה, ספריית מוזיקה, חדר מחשבים עם תכנות תיווי, אולפן הקלטות, הפקה וסאונד ואודיטוריום להופעות ולקונצרטים.

חשוב לציין שחדרים במשכן מוקצים לתלמידים, לצורך שעות אימון אישי, בהתאם ליעדים שמוגדרים על ידי המורה לנגינה, לצרכים של כלי הנגינה השונים ולתכנית העבודה השנתית בביצוע (רסיטלים, תחרויות, מלגות, אודיציות, קונצרטים וכד').  

 

צוות המורים

את המגמה מוביל צוות מקצועי ומנוסה של מורים – מוזיקאים; מומחים בתחומי ההוראה השונים ועוסקים ביצירת מוזיקה ובביצועה. צוות זה הוא שותף בכיר לתמורות בחינוך המוזיקלי בתיכונים, שותף לבנייה ולהטמעה של תכניות הלימודים ואף מטביע חותמו בהכשרת סטודנטים להוראת מוזיקה. סדנאות ייחודיות שפותחו מהוות מודל והשראה למוסדות לחינוך מוזיקליים

בשנת תשפ"ד מלמדים:

יבגני ליסוגורסקי, ד"ר מיכאל שנהב, יאיר לרון, דן רפופורט, יובל טבצ'ניק,
יסמין טל, טל גרינברג, שי ברנדר ואביטל גפן- מרכזת.   

 

האני מאמין החינוכי של מגמת המוזיקה: המוזיקה כאמנות מורכבת ורבת מימדים

מגמת המוזיקה פועלת על פי אני מאמין זה מאז הוקמה לפני יותר לשלושים שנה. גישה זו רואה את תלמיד המוזיקה במבט הוליסטי. על פי תפישה זאת תלמיד המוזיקה הצעיר הוא אדם שיש לפתח אצלו עולם מוזיקלי תרבותי עשיר, שבו המוזיקה מהווה ציר מרכזי, והיא נתפשת כאמנות מורכבת ורב ממדית, בעלת שלושה פנים עיקריים:

  1. הפן הביצועי בנגינה או בשירה- מעבר לחשיבותה העצומה של המוזיקה בפיתוח כישורי הפרט, לפעילות המוזיקלית בקבוצה יש משמעות חברתית חשובה ביותר.
  2. ההאזנה וההכרות עם רפרטואר מוזיקלי רחב ועשיר, תוך פיתוח הבנה מוזיקלית ויכולות אנליטיות.
  3. הפן היצירתי העוסק בפיתוח יכולותיו של התלמיד כמוזיקאי יוצר.

 

שלושת הפנים הללו משלימים ומחזקים זה את זה, וחיוניים לטיפוח המוזיקאי המקצועי:

גם המחקר המוזיקלי מראה על הכרה גוברת והולכת בחשיבות של ההתייחסות אל המוזיקאי הצעיר כאל אדם מורכב ורב פנים.

נגן סולן שהביצוע עומד אצלו במרכז העשייה, ואשר בצעירותו חווה את תהליך היצירה, ולמד להאזין למוזיקה האזנה פעילה, אנליטית ומושכלת, יהיה גם מבצע מעמיק, רגיש ומקצועי יותר. ישנן דוגמאות רבות למוזיקאים שגדולתם נובעת מעשייה מגוונת ומורכבת (לאונרד ברנשטיין,   יו-יו מָא, וינטון מרסָליס, קית' ג'ארט, פרנק זאפָּה ועוד).

 

תכנית הלימודים

תכנית הלימודים נגזרת מראייה של שלושת הפנים אותן יש לטפח. התכנית מגבשת את מרכיבי הידע לתחומים מובנים ויוצרת זיקה בין הלימודים העיוניים, הלימודים המיומנותיים ולימודי הביצוע והיצירה:  

 

לימודי החובה

לימודי החובה במגמה כוללים את תחומי תורת המוזיקה והמיומנויות: תיאוריה, סולפז' ואנליזה, פיתוח שמיעה, סדנת אלתור, ריתמיקה והרמוניה, יסודות הניצוח ואת תחומי ידיעת המוזיקה: תרבויות המוזיקה על תקופותיה וסגנונותיה השונים והכרות עם יצירות מופת מספרות המוזיקה.

הרכבי הביצוע

כל תלמידי המגמה משתלבים, על פי התמחותם, בהרכבי הביצוע של המגמה:

אנסמבלים קוליים, הרכבי ג'אז- פופ- רוק, הרכבים קלאסיים ועוד.

סדנאות בחירה יצירתיות

המגמה מטפחת ומעודדת את הפן היצירתי של תלמידיה ומאפשרת להם לחוות את המוזיקה גם כאומנות של יצירה. הסדנאות הייחודיות בתחומים אלה הן: עיבודים וקומפוזיציה.

 

בחינות הבגרות

כל תלמידי המגמה ניגשים לבגרות הארצית במוזיקה בהיקף של 5 יח"ל. בחינות אלה ממצות את תהליך הלמידה במקצועות המוזיקה ובהרכבי הביצוע. תלמידים שיגיעו לרמה הנדרשת בנגינה ובשירה יוכלו לגשת בנוסף לכך ל"רסיטל נגינה" בהיקף של 5 יח"ל נוספות וכך גם תלמידי הקומפוזיציה, אם יגיעו לרמה הנדרשת, יוכלו לגשת ל "רסיטל קומפוזיציה" בהיקף 5 יח"ל.

כל זאת בנוסף למקצועות מוגברים בית-ספרים.

 

בוגרי מגמת המוזיקה

תלמידי המגמה זוכים מדי שנה במלגות קרן שרת, בוגרים טריים זוכים בתארים של מוזיקאי מצטיין בצה"ל, ומתקבלים ללהקות צבאיות ולתזמורת צה"ל.

אקדמיות למוזיקה קולטות בוגרים רבים של המגמה למחלקות הביצוע השונות, וכך גם למחלקות המוזיקולוגיה ולמכללות למורים למוזיקה. מבין בוגרי המגמה, במחזורים הראשונים, יש שהגיעו כבר למשרות הוראה בתחומי המוזיקה השונים בארץ ובחו"ל.

סדנת הקומפוזיציה מביאה בכל שנה לקו הגמר של הבגרות במוזיקה כמות משמעותית מכלל התלמידים בתחום זה בארץ, ומזינה מדי שנה תלמידי קומפוזיציה לאקדמיות למוזיקה באוניברסיטאות, מהם מתפתחים טובי המלחינים והיוצרים. הם זוכים לחשיפה, לביצועים בהרכבי נגינה מקצועיים ובתזמורות ובפרסים ארציים ובינלאומיים (פרס אקו"ם ועוד).

מוזיקאים בוגרים מתפרסמים גם בתחומי הג'אז, הפופ והרוק בארץ ובעולם, הן כיוצרים והן  כמבצעים.  

פרס מנהיגים באמנויות

במאי 2013 הוענק למגמת המוזיקה פרס הצטיינות ארצי למגמות אמנויות בתחום המוזיקה, מטעם האגף לאמנויות במזכירות הפדגוגית, משרד החינוך. הפרס הוא בראש ובראשונה הכרה של הממסד החינוכי- מוזיקלי הבכיר באיכות העשייה במגמה, אך גם תמיכה ב"אני מאמין" החינוכי של המגמה. בנימוקי הפרס נכתב: "תהליך חינוכי, מקצועי וערכי, אשר בסופו תוצרים אמנותיים ראויים ומרגשים".

 

קונצרטים, סדנאות, כיתות אמן, מופעים

במהלך שנות לימודיהם במגמה צופים התלמידים באופרות ובקונצרטים, בהופעות ג'אז ובהרצאות ומשתתפים בסדנאות, ובכיתות אמן במגוון עשיר, הן במשכן והן מחוצה לו. כל אלה נבחרים בקפידה בידי צוות מורי המגמה והם מהווים חלק בלתי נפרד מתהליך הלמידה.

מדי שנה יוצאים כלל תלמידי המגמה למחנה מוזיקלי הכולל סדנאות, הרצאות, קונצרטים וגיבוש חברתי, וכן אירוח הכולל כלכלה מלאה ולינה.

 

שותפות פעילה בהופעות והפקות המגמה

תלמידי המגמה שותפים כיוצרים וכמבצעים בשלל אירועים לאורך השנה: ערבי מגמה, קונצרטים, אופרות מקוריות, מחזות זמר, ערבי עיבודים, ערבי קומפוזיציה. לעתים מזומנות לתלמידים חוויות של שיתוף פעולה עם תזמורות וגופי ביצוע שונים, הקלטות ברדיו ופרויקטים ייחודיים נוספים.

 

תרומה לקהילה

תלמידי המגמה תורמים מכשרונם המוזיקלי לקהילה בנגינה ובהתנדבות: בטקסי בית הספר, באירועים של גופי העירייה ועמותות שונות בעיר ומחוצה לה; מאז פרוץ מלחמת עזה, הם מקיימים הופעות בפני מפונים ופצועי צה"ל וכן הופעות למען העלאת המודעות להחזרת החטופים. 

 

 תשלומי הורים

רוב המימון והקצאת השעות, המאפשרים את פעילותה של מגמת המוזיקה, מגיעים ממשרד החינוך ומעיריית רעננה. בנוסף, ההורים נדרשים להשתתפות חלקית במימון הפעילויות הייחודיות במגמה: סדנאות הבחירה, הרכבים ייחודיים, כרטיסים להופעות, מנויים לקונצרטים, כיתות אומן, מחנה מוזיקלי, הפקות המגמה, הצטיידות ועוד. מועמדים שיתקבלו למגמת המוזיקה יקבלו עם הודעת הקבלה למגמה פירוט של התשלומים והסדרי התשלום למגמה.

 

בחינות קבלה למגמת המוזיקה

כל תלמיד כיתה ט' העוסק בנגינה או בשירה, ומעוניין להרחיב את ידיעותיו ומכלול חוויותיו המוזיקליות, רשאי להגיש מועמדותו. הגשת המועמדות באמצעות טפסי ההרשמה, על פי ההוראות המפורטות בהם (ראו מסמך נפרד). יש לצרף תמונת פספורט, המלצות כנדרש וצילום תעודת מחצית א' מביה"ס. את טפסי ההרשמה יש להגיש למזכירות התיכון בשמרדף עד ליום ה' 14.03.2024, אפשר גם לסרוק  הכל ולשלוח במייל ל- mor1@raanana.muni.il ,  או ל- avitalgefen13@gmail.com .  

 

מועמדים שיגישו את טפסי ההרשמה במועד, יוזמנו לבחינות הכניסה ואלה מביניהם שיעמדו בהצלחה בבחינות, ישלימו את כל הליכי הרישום ואת התשלום למגמה- יוכלו להתחיל את לימודיהם במגמה בשנת הלימודים הבאה התשפ"ה.

 

ליצירת קשר

 

בית הספר מו"ר מטרו ווסט, רח' הפלמ"ח 2 רעננה, טל: 09-7486969 פקס: 09-7487949

טופס הגשת מועמדות  במידע אודות בחינות קבלה

 

לפרטים נוספים ניתן לפנות למרכזת המגמה אביטל גפן בדוא"ל: avitalgefen13@gmail.com ובטל' נייד (אפשר גם למסרר):  054-5421406

 

בהצלחה